Ajutor hărți

Sfaturi pentru crearea/utilizarea hărților în Banca de date ”StatBank”

  1. În Banca de date opțiunea Creează hartă este activă doar pentru tabele care conțin variabila teritorială - Raioane/Regiuni sau Zone
  2. Pentru a crea o hartă reprezentativă este recomandabil să utilizați tabelele care conțin indicatori relativi, de ex. rate la 1000/10 mii/100 mii locuitori. Spre exemplu, este mai reprezentativ să vizualizăm pe o hartă Ratele natalității în loc de Numărul născuților, Infracțiuni înregistrate la 100 mii locuitori, în loc de Numărul infracțiunilor etc.
  3. În cazul variabilei teritoriale Raioane  - NU selectați valorile Total pe republică, Nord, Centru sau Sud, deoarece datele pentru aceste regiuni vor fi luate in calcul la distribuirea intervalelor și ca rezultat harta va fi reprezentată greșit. Dacă doriți să selectați toate raioanele - apăsați butonul  și ținînd apăsat butonul CTRL deselectați Total pe republică, Nord, Centru sau Sud
  4. Dacă selectați doar cîteva raioane (se recomandă minim 5), reprezentarea pe hartă va fi afișată în dependență de valoarea minimă și maximă doar pentru raioanele selectate.
  5. Dacă apare mesaj de eroare, mergeți înapoi la pagina de selectare a valorilor și selectați din fiecare căsuță cel puțin o valoare.
  6. Pentru a crea o hartă se permite să selectați 2 sau mai multe valori doar pentru 2 căsuțe: cea care conține variabila teritorială și incă una la dorință, pentru restul căsuțelor selectați doar cîte o singură valoare. De ex.:

Regiunile de dezvoltare sînt constituite conform Legii nr. 438-XVI din 28.12.2006 privind dezvoltarea regională în Republica Moldova; nu sînt unități administrativ-teritoriale și nu au personalitate juridică; sînt constituite pentru a asigura cadrul de elaborare, implementare și evaluare a politicilor de dezvoltare regională.

Componența regiunilor de dezvoltare

  1. Mun. Chișinău
  2. Nord (mun. Bălți, , Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Rîșcani, Sîngerei, Soroca)
  3. Centru (Anenii Noi, Călărași, Criuleni, Dubăsari, Hîncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Strășeni, Șoldănești, Telenești, Ungheni)
  4. Sud (Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Leova, Ștefan Vodă, Taraclia)
  5. U.T.A. Găgăuzia

Zonele statistice nu sînt unități administrativ-teritoriale și nu au personalitate juridică; în 2005 au fost constituite 4 zone statistice (Mun. Chișinău, Nord, Centru și Sud) pentru a asigura colectarea, elaborarea și diseminarea statisticilor regionale rezultate din cercetărilor selective asupra gospodăriilor populației privind forța de muncă (AFM) și bugetele gospodăriilor casnice (CBGC).

Componența zonelor statistice:

  1. Mun. Chișinău (orașul Chișinău și suburbiile care intră în componența municipiului)
  2. Nord (raioanele Briceni, Edineț, Ocnița, Dondușeni, Soroca, Drochia, Rîșcani, Glodeni, Fălești, Sîngerei, Florești, Șoldănești și mun. Bălți)
  3. Centru (raioanele Ungheni, Telenești, Rezina, Orhei, Călărași, Nisporeni, Strășeni, Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi, Ialoveni și Hîncești)
  4. Sud (raioanele Leova, Cimișlia, Basarabeasca, Căușeni, Ștefan Vodă, Cantemir, Taraclia și Cahul, U.T.A. Găgăuzia)

Zonele se deosebesc de regiuni prin faptul că raionul Șoldănești intră în componența zonei Nord (în cazul regiunilor de dezvoltare – intră în Centru), iar U.T.A. Găgăuzia intră în zona Sud (în cazul regiunilor este regiune separată).

Clasificări ale datelor din intervale:

Quantile - Clasificarea quantilelor plasează un număr egal de valori în fiecare clasă. Adică într-un interval intră circa același număr de raioane.

Interval egal - Clasificare cu ajutorul intervalelor egale, împart întreaga scară de valori în numărul de clase dorit, având un interval egal între clase. Adică datele sînt împărțite egal pentru fiecare interval.

Pentru mai multe detalii sau întrebări contactați:

Direcția sinteză și diseminare a informației, Lilia Racu, tel. 022 40 30 65