„O prioritate de viitor este Recensămîntul populaţiei şi al locuinţelor din 2014”

Cu ocazia Zilei statisticianului, Lucia Spoială, directoarea Biroului Naţional de Statistică (BNS), a acordat un interviu portalului TRIBUNA în care povesteşte despre provocările funcţiei pe care o ocupă, activitatea BNS şi priorităţile în activitatea acestei instituţii.   

Dna Spoială, sînteţi la cîrma Biroului Naţional de Statistică de trei ani. Funcţia pe care o deţineţi este o responsabilitate sau o provocare?

- Optez pentru ambele aprecieri în egală măsură. Este o responsabilitate enormă să coordonezi totalitatea acţiunilor întreprinse în scopul producerii şi prezentării datelor statistice, necesare la diferite nivele. Datele statistice stau la baza multor decizii guvernamentale, aceasta presupune o responsabilitate enormă pe umerii întregului sistem statistic naţional atît faţă de Guvernul Republicii Moldova a cărui parte este, cît şi faţă de cetăţeni. Procesul statistic a devenit o provocare personală, deoarece, nemijlocit prin intermediul acestuia, pot să particip la implementarea politicilor naţionale în domeniul socio-economic, contribuind la dezvoltarea Republicii Moldova.

În contextul funcţiei de conducere pe care îl deţineţi, ce este prioritar pentru Dvs: familia sau cariera?

- Mereu am îmbinat utilul cu plăcutul. Familia este cea care îmi dă forţă şi curajul necesar să fac ceea ce îmi place. Însă deseori trebuie să lupt pentru timpul preţios pe care îl dedic copiilor şi scumpului meu soţ.

Care reuşite ale BNS le consideraţi majore şi importante?

- BNS a depus eforturi majore pentru a stabili relaţii mai bune, de parteneriat cu furnizorii, producătorii şi utilizatorii datelor statistice, a face mai transparente şi mai bine înţelese principiile fundamentale de funcţionare a domeniului statistic, metodologiile utilizate în statistică, precum şi informaţia statistică propriu-zisă. În activitatea mea personală, am pus accent pe cooperarea statistică internaţională care a devenit un pilon hotărîtor al armonizării statisticii naţionale la standardele internaţionale, fapt absolut necesar în condiţiile respectării politicii statului de încadrare în organismele internaţionale şi aderare la Uniunea Europeană.

Evidenţiaţi un succes al BNS?

- Un eveniment important în anul 2011, putem spune chiar de anvergură naţională, a fost efectuarea primului Recensămînt general agricol la noi în ţară. Acest exerciţiu statistic, extrem de complex şi complicat, a necesitat eforturi umane şi financiare mari pentru efectuarea lucrărilor de organizare şi desfăşurare a recensămîntului.

BNS are unul din cele mai vizitate site-uri oficiale. Ce puteţi să ne spuneţi la capitolul inovaţiilor tehnologice din cadrul instituţiei pe care o conduceţi?

- În premieră, în anul 2011 a fost lansat un nou serviciu public de raportare electronică prin Internet, începînd cu anul 2012. Aceasta nu este doar atractiv, ci şi diminuează eforturile atît pentru utilizatorii de date, cît şi pentru cei care le oferă aceste date primare. De asemenea, în cadrul asistenţei tehnice a organismelor internaţionale, specialiştii BNS au elaborat, cu sprijinul experţilor în domeniu, proiecte tematice pentru direcţiile mai actuale de dezvoltare a sistemului statistic naţional cum ar fi hărţile animate, opţiunile on-line de calcul a unor indicatori.

Care sînt priorităţile de viitor?

- O prioritate de viitor este Recensămîntul populaţiei şi al locuinţelor din 2014. Actualmente, este organizat un proces complex de pregătire al acestuia, deoarece pentru Republica Moldova într-un aşa format va fi efectuat în premieră. În realizarea acestuia, contăm foarte mult pe partenerii BNS atît în plan naţional, cît şi internaţional.

Din anul 2010, la data de 20 octombrie este marcată Ziua statisticianului. Ce mesaj doriţi să transmiteţi colegilor antrenaţi în acest domeniu?

- Stimaţi colegi, cu o deosebită plăcere îmi exprim sentimentul de gratitudine pentru întreaga activitate desfăşurată de dumneavoastră şi să vă aduc sincere gînduri şi cuvinte de felicitare, fiecăruia în parte cu ocazia Zilei profesionale. În această zi, vin să aduc un omagiu celor care printr-o muncă nu atît de uşoară, pun bazele fundamentării societăţii, contribuie la luarea deciziilor importante de dezvoltare şi prosperare a condiţiilor de viaţă a fiecărui cetăţean. Sînt sigură că, odată cu instituirea în Republica Moldova a Zilei profesionale a Statisticianului, aceasta se va alinia la bunele practici internaţionale, în primul rînd ale Uniunii Europene, de asemenea va consolida în timp imaginea şi locul pe care îl merită statistica într-o societate moderna. Cu această ocazie, vă felicit cordial şi vă doresc succese remarcabile în promovarea valorilor profesionale.

Oxana Mititelu

Interviul a fost acordat portalului TRIBUNA 20 Octombrie 2012


Distribuie
  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER