A-IV întrunire a experţilor la nivel înalt privind statistica prețurilor, în cadrul Parteneriatului Estic, a avut loc la Chișinău

A-IV întrunire a experţilor la nivel înalt privind statistica prețurilor, în cadrul Parteneriatului Estic, a avut loc la Chișinău

A patra întrunire a experţilor la nivel înalt privind statistica prețurilor, în cadrul Parteneriatului Estic, a avut loc la Chișinău. Întrunirea a fost organizată în cadrul Platformei 2: "Integrare și convergență economică cu politicile Uniunii Europene". Au participat reprezentanţi ai oficiilor de statistică ale celor 6 țări din Parteneriatul Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina, precum şi oficiali înalţi din partea Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

Oaspeți de onoare ai evenimentului au fost Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Excelenţa Sa, Pirkka Tapiola și şeful Departamentului de cooperare statistică al Eurostat, Claudia Junker.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova este de părere că "statistica prețurilor este un instrument esențial pentru formularea, implementarea și monitorizarea politicilor fiscale și monetare ale statului, dar, și pentru indexarea contractelor comerciale, salariilor și beneficiilor de protecție socială. Acest eveniment ne va ajuta să stabilim și să consolidăm legăturile dintre colegii țărilor partenere și statele membre ale Uniunii Europene și va permite participanților să învețe unul de la altul. Lucrul acestei platforme se axează pe dezvoltarea corectă, durabilă și inclusivă a unei economii de piață", a menţionat Pirkka Tapiola.

Prezent a fost și directorul general al Biroului Național de Statistică, Vitalie Valcov, care a subliniat că, Biroul Național de Statistică are mare nevoie de suportul UE în procesul de elaborare şi implementare a metodologiei de calcul a Indicelui Armonizat al Prețurilor de Consum (IAPC). "Sperăm la o cooperare fructuoasă în acest domeniu, atât cu oficiile de statistică ale țărilor Parteneriatului Estic, cât și cu oficiile similare ale ţărilor UE şi, evident, Eurostat", a precizat Valcov.
La seminar au fost discutate chestiuni ce ţin de aspecte ale statisticii preţurilor: metodologii de calcul, baza legislativă, terminologie, indicele armonizat al preţului de consum etc.

În anul 2016, Biroul Național de Statistică a elaborat Strategia de dezvoltare a Sistemului Statistic Național pentru anii 2016-2020, în care a fost inclusă tema "Construirea unui indice armonizat al prețurilor de consum", care se calculează pe baza unor standarde obligatorii pentru toate statele membre ale UE. Până în 2019 se tinde spre apropierea IAPC-ului Republicii Moldova de IAPC-ul țărilor UE.

Seminarul a fost organizat de oficiul de statistică al UE, Eurostat, în colaborare cu Biroul Naţional de Statistică și s-a desfășurat în perioada 27-28 octombrie curent.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER