Uniunea Europeană sprijină îmbunătăţirea statisticii regionale în Republica Moldova

Uniunea Europeană sprijină îmbunătăţirea statisticii regionale în Republica Moldova

Astăzi, 4 februarie 2015, în cadrul Biroului Naţional de Statistică a fost lansat proiectul "Îmbunătăţirea Statisticii Regionale în Republica Moldova" cu o conferinţă la care au participat:

dna Lucia SPOIALĂ - Director General al Biroului Naţional de Statistică
dl Pirkka TAPIOLA - Ambasadorul Delegaţiei UE în Moldova
dl José CERVERA-FERI - Lider de echipă al Proiectului STATREG 
dl Liviu OBOROC - Viceministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor

Statisticile regionale de bună calitate sînt necesare pentru proiectarea, monitorizarea şi evaluarea politicilor de dezvoltare regională, ajutînd factorii de decizie politici la direcţionarea mai reuşită a necesităţilor sociale, identificarea oportunităţilor de dezvoltare economică, monitorizarea obiectivelor de mediu şi alocarea investiţiilor publice. Statisticile regionale servesc, de asemenea, la diverse cercetări socio-economice, informarea opiniei publice, precum şi furnizarea datelor necesare pentru a compila conturile regionale (PIB-ul regional), şi a indicatorilor macroeconomici pentru  monitorizarea dezvoltării regiunilor Republicii Moldova.

Scopul asistenţei UE prin proiectul "Îmbunătăţirea Statisticii Regionale în Republica Moldova" este de a consolida capacitatea producătorilor de statistici, în special a Biroului Naţional de Statistică (BNS) pentru îmbunătăţirea aspectelor metodologice ale statisticilor regionale, precum şi diseminarea acestora. Un alt scop al proiectului este crearea capacităţii principalilor factori de decizie politici (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC), Agenţiile de Dezvoltare Regională (ADR), autorităţile administraţiei publice locale (APL)) de a accesa, utiliza şi interpreta statisticile regionale.

Proiectul, demarat oficial în luna noiembrie 2014, este implementat de un consorţiu condus de GFA (Germania) cu DEVStat (Spania), AAM (Ungaria) şi Oficiul de Statistică al Slovaciei şi va dura pînă in luna noiembrie 2016. Bugetul total alocat pentru implementarea proiectului este de 2 milioane de euro.

Activităţi Tehnice

Proiectul va fi implementat printr-o serie de activităţi tehnice care implică BNS, MDRC şi ADR. Acesta va derula în două etape:

  1. Etapa de proiectare. Pe parcursul etapei de proiectare, experţii din statele membre ale UE şi Republica Moldova vor stabili un catalog al statisticilor regionale, în comparaţie cu standardele şi cele mai bune practici ale UE, cu scopul de a identifica îmbunătăţirile metodologice concrete care urmează a fi efectuate.
  2. Etapa de dezvoltare. La etapa de dezvoltare, activităţile de consolidare vor viza personalul BNS, MDRC, ADR-uri. MDRC va primi instrumentar IT îmbunătăţit pentru monitorizarea şi evaluarea programelor regionale.

În plus, BNS va fi ajutat să proiecteze un plan de optimizare pentru structurile sale teritoriale, în conformitate cu recomandările Eurostat.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER