Prezentarea rezultatelor Evaluării detaliate a statisticii populaţiei a Republicii Moldova şi gradului de aliniere la cerinţele Compendiumului Uniunii Europene

DSCN4813.jpgEvenimentul a avut loc astăzi, 9 decembrie 2011, în incinta Biroului Naţional de Statistică şi a întrunit reprezentanţi ai instutiţiilor şi autorităţilor publice centrale din ţară, care se ocupă de sectorul demografic în Republica Moldova.

Evaluarea în profunzime a statisticii populaţiei a Republicii Moldova şi gradului de aliniere a acesteia la cerinţele Compendiumului Uniunii Europene în statistică a fost efectuată şi prezentată de către expertul internaţional Jean-Michel Durr.

Menţionăm că, anul curent, Biroul Naţional de Statistică, în cadrul Proiectului ONU „Consolidarea Sistemului Statistic Naţional”, a beneficiat de asistenţa în ceea ce priveşte oportunitatea efectuării unei asemenea evaluări aprofundate a spectrului de indicatori dintr-o anumită ramură a statisticii.

În rezultatul acestui exerciţiu efectuat de către dl Durr, a fost elaborat un raport de evaluare exhaustivă a 4 sub-domenii ale statisticii populaţiei, şi anume: a) statistica demografiei (vitală), b) migraţie şi azil, c) recensăminte şi d) prognoze demografice. Pentru fiecare dintre aceste sub-domenii a fost evaluat cadrul legal, instituţional şi de colaborare, mecanismele de consultare a opiniei utilizatorului de date, dar în special etapele, elementele şi aspectele metodologice ale procesului de producere a statisticilor respective, organizarea acestui proces. De asemenea, au fost scoase în evidenţă dificultăţile şi deficienţele care împiedică evoluţia reuşită a domeniilor statistice vizate.

DSCN4799.jpgEvaluarea expertului a inclus aprecierea gradului de conformitate a statisticii naţionale cu standardele UE în domeniile respective, dar şi a fost însoţită de expunerea de recomandări practice privind măsurile şi acţiunile concrete de îmbunătăţire necesare şi fezabile pentru alinierea de mai departe la standardele UE în Statistica Socială şi Demografică.

Rezultatele acestei evaluări vor fi utilizate pentru următoarea rundă a evaluării globale, planificată de Eurostat în 2012, a sistemelor statistice ale potenţialelor ţări-candidate, precum şi a ţărilor care cad sub incidenţa Politicii Europene de Vecinătate (PEV), inclusiv şi Republica Moldova.

La evenimentul de astăzi au participat reprezentanţi ai Biroului Naţional de Statistică, Centrului Naţional de Management în Sănătate, Oficiului Resurselor Informaţionale de Stat „Registru”, Biroului Migraţiune şi Azil, Oficiului de Stare Civilă (Chişinău), Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţiune, Direcţiei de Politici Demografice a Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Sectorului Demografic al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Mai multe detalii găsiţi la rubrica: Noutăţi şi evenimente / Seminare şi conferinţe / Prezentarea rezultatelor Evaluării detaliate a statisticii populaţiei a Republicii Moldova şi gradului de aliniere la cerinţele Compendiumului Uniunii Europene

Persoane de contact:
Nina Cesnocova
Şefa Secţiei statistica demografică, tel. 40 31 10
Ala Pâslariuc,
Şefa Secţiei diseminare a informaţiei şi relaţii cu publicul, tel. 40 30 51


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER