Republica Moldova se aliniază cerințelor UE privitor la statistica oficială

Republica Moldova se aliniază cerințelor UE privitor la statistica oficială

Pentru reformarea statisticii naționale conform cerințelor UE și modernizarea proceselor de producție a statisticii oficiale, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, la 26 mai 2017, Legea nr.93 cu privire la statistica oficială.

În acest context, la data de 21 noiembrie, a avut loc deschiderea Seminarului de nivel înalt privind legislația în domeniul statisticii oficiale, și va continua și astăzi, evenimentul a fost organizat de Biroul Național de Statistică (BNS) în parteneriat cu Oficiul de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat) și Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida).

La eveniment au fost prezenți directorul general al BNS, Vitalie VALCOV, directorul general al Eurostat, Mariana KOTZEVA, ambasadorul Delegației UE în R. Moldova, Peter MICHALKO și alți oficiali și experți europeni din domeniul statisticii.

În cuvîntul său de salut, directorul BNS și-a exprimat gratitudinea față de partenerii și experții internaționali ce au oferit consultanță pentru elaborarea noii legi care să facă față necesităților actuale, atât ale autorităților implicate în furnizarea datelor, cât și ale beneficiarilor finali.

„Noua lege oferă un cadru legislativ puternic pentru a garanta accesul BNS la toate sursele de date pentru producția statistică. Crearea unui mediu favorabil pentru implementarea prezentei legi va asigura un sistem statistic bazat pe principiile fundamentale ale statisticii oficiale, precum independența profesională, imparțialitate și obiectivitate, angajamentul privind calitatea datelor statistice, relevanța și acuratețea acestora”, a subliniat Vitalie Valcov.

La rîndul lor, oficialii europeni au felicitat conducerea BNS pentru acest succes, din moment ce a fost depus un efort imens din partea tuturor părților interesate pentru a putea fi reformat cadrul legal existent din domeniul statisticii. Odată cu implementarea acestei legi vor putea fi oferite date statistice calitative, acestea fiind pilonul ce stă la baza creării politicilor publice menite să crească calitatea vieții cetățenilor.

În sesiunile din cadrul Seminarului vor fi prezentate informații despre funcţionarea sistemului unic al statisticii oficiale, cadrul juridic pentru dezvoltarea, producerea, diseminarea şi coordonarea statisticii oficiale, bunele practici europene și provocările la care trebuie să facă față Republica Moldova pentru fortificarea Sistemului Statistic Național.

În urma implementării acestei Legi, instituțiile cu atribuții directe sau indirecte în domeniul datelor, precum Banca Națională a Moldovei, Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale și alți producători de statistici oficiale, deținători de date administrative cum ar fi Serviciul Vamal, Serviciul Fiscal de Stat etc., vor conlucra mult mai eficient pentru a furniza datele ce vor reflecta cât mai fidel situația reală din domeniile economic, social, de mediu.

Luând în considerare cele mai bune practici europene, BNS își va fortifica rolul de coordonator al Sistemului Statistic Național. Acest rol devine tot mai important în contextul monitorizării și raportării asupra indicatorilor Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în cadrul Agendei 2030. Astfel, Republica Moldova și-a luat angajament de a integra Agenda de Dezvoltare Durabilă și Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană în viitoarea Strategie Națională de Dezvoltare a Moldovei 2030. Noul document strategic trebuie să fie centrat pe oameni, bazat pe drepturile omului și egalitatea de gen, consolidarea potențialului uman, cu accent pe creșterea nivelului de educație a populației și ameliorarea indicatorilor de sănătate, dar nu în ultimul rînd și pe dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

Este de menționat că, Republica Moldova este prima dintre statele Europei de Est, Caucaz şi Asia Centrală, care a elaborat și adoptat legea în domeniul statisticii în conformitate cu legea-model al Eurostat și ale Directivelor UE.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER